آشنایی با نمایندگان مجلس میانه؛ قسمت چهارم: سیدسجاد حججی
حجه الاسلام والمسلمین سیدسجاد حججی که در میان همشهریان خود به “میرسجاد” معروف است در سال 1307 در میانه متولد شد و اکنون در 84 سالگی عمر خود زندگی می کند.
سیدسجاد حججی از علمای سیاسی معروف میانه بوده و خطبه های قرّار و بلیغ سیاسی ایشان هنوز در اذهان مردم مرور می شود. ایشان فرزند حجه الاسلام میرحسین حججی می باشد که عالمی شناخته شده بود. پدربزرگ سیدسجاد حججی به نام آقا میرنقی، خراسانی الاصل بود و همراه با پدر خود به میانه و روستای گوندوغدو آمده بودند.
سید سجاد از پنجاه سال پیش در میان مردم شناخته شده و محبوب بوده و در هدایت مردم منطقه به سمت نهضت اسلامی و انقلاب اسلامی نقش بسیار کلیدی و اساسی داشت.
میرسجاد حججی دوران تحصیلات مدرسه ای را در میانه گذراند و در 17 سالگی وارد حوزه علمیه میانه شد که در آن زمان دارای اساتید عالم و عامل بود. یک سال بعد برای ادامه تحصیلات حوزوی راهی قم شده و از اساتیدی مانند آیات عظام مرعشى ، حجت ، بروجردى و … تلمّذ نمود و پس از فوت پدر جهت اقامه نماز و امور شرعیه به زادگاه خود بازگشت.
سیدسجاد حججی به لحاظ نقش انکارناپذیر در نهضت اسلامی در منطقه میانه، ارتباط و آشنایی خوبی با بسیاری از رجال سیاسی و دینی و بعداً با سران کشور داشت طوریکه در چندین نامه شاهد پیام امام خمینی (ره) خطاب به ایشان هستیم که در کتاب میانه آورده ام.
حجه الاسلام والمسلمین حججی به لحاظ همین اعتبار و شناخت و سابقه انقلابی پس از انقلاب اسلامی با حکم امام خمینی (ره) به عنوان امام جمعه میانه منصوب گردید.
با آغاز به کار مجلس جدید با نام مجلس شورای اسلامی و برگزاری نخستین دوره انتخابات مجلس، ایشان برای ورود به مجلس شورای اسلامی ثبت نام کرد. در آن زمان آقای حججی 50 سال داشت. قابل پیش بینی بود که ایشان در همان دوره اول مجلس و در مرحله نخست وارد مجلس شورای اسلامی گردد. ایشان با جلب نظر بیش از 21 هزار نفر از 55 هزار رای دهنده مردم میانه موفق به ورود به مجلس شورای اسلامی به عنوان نماینده مردم شهرستان میانه در مجلس شورای اسلامی گردید. رقیب اصلی ایشان (نام و شرح ماوقع شاید بعداً ذکر شود) به راحتی وارد مجلس شد اما مجلس اعتبارنامه ایشان را رد کرد و مرحوم سلیمی در مرحله دوم وارد مجلس شد.
در مجلس دوم با ورود رقیبی محبوب و معروف به نام حکم الله پزشکی راه بر میرسجاد حججی بسته شد و ایشان موفق به ورود به مجلس نگردید و در محراب مسجد جامع امامت جمعه شهرستان میانه را عهده دار شد.
در مجلس سوم با کناره گیری مرحوم پزشکی و ضعف عملکرد مرحوم سلیمی راه برای ورود به مجلس برای سیدسجاد حججی باز شد و ایشان به راحتی با 50 هزار رای از حدود 80 هزار رای به عنوان نماینده اول میانه راهی مجلس شورای اسلامی شد.
در رقابت مجلس چهارم با ورود کارشناسان مهندسی مانند مهندس هاشمی، مهندس قنبری ممان و … و نیازهای سازندگی مردم میانه در دوران سازندگی، برای همیشه راه ورود ایشان به مجلس بسته شد.
کارنامه عملکرد ایشان در دو دوره نمایندگی مجلس همانند مرحوم سلیمی به لحاظ تقارن با دوران جنگ و اوایل انقلاب چندان چشمگیر نیست اما در همان دوران نیز بودند نمایندگانی که برای منطقه خود امکانات آموزشی، صنعتی و پزشکی آوردند و از این لحاظ نمی توان دفاع خوبی از نمایندگان سه دوره اول مجلس کرد. اختلاف بین نمایندگان در سه دوره نخست مجلس و حتی پس از آن آفتی بود که درخت میانه را مانند موریانه خورد و آنرا خشکاند.
با آرزوی طول عمر برای حجه الاسلام والمسلمین حججی که یادگار استواری از دوران نهضت امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی هستند و برای همیشه مردم میانه مدیون و مرهون بسیاری از ارشادات ایشان است. نامه های امام خمینی (ره) برای مردم میانه و خطاب به ایشان و نماز جماعت ایشان در پاریس و در دوران تبعید به امامت امام خمینی (ره) در اذهان ما خواهد ماند.
همشهری عزیزمان آقای اباذری در سال 1382 کتابی حاوی خاطرات ایشان را در 252 صفحه تدوین و چاپ نمود که بسیاری از ناگفته ها در این کتاب ثبت شده است.
ختم سخن را به نطق پیش از دستور حجه الاسلام والمسلمین حججی اختصاص می دهیم. این نطق 28 سال پیش در 10 خرداد 1362 در دوره اول مجلس و در زمان ریاست آقای هاشمی رفسنجانی در جلسه 472 ایراد شده است.
بسم الله الرحمن الرحیم
ان الله لایغر ما بقوم حتی یغیروا ما بانفسهم
سلام مخلصانه بر حضرت ولی عصر ارواحنا له الفدا و نائب به حقش حضرت امام بزرگوار رحمت و غفران به روان پاک شهیدان انقلاب اسلامی از جمله شهدای عزیز میانه درود فراوان بر رزمندگان دلیر و شجاع جمهوری اسلامی ایران.
و بعد بر حسب تشخیص نخست بررسی اجمالی و مقایسه عملکرد دو تاریخ گذشته و حال:
۱ـ نظر عمومی به جریانات واقعه در حکومت ظالمانه پهلوی. اما از نظر دین آنچه که مسلم است همگان میدانید آزادی دین و بیان و قلم و اجتماع از طرف مسئولین جنایتکار تا بدانجا اجازه داده میشد که بر خلاف سیاست غرب و شیطان بزرگ آمریکا نباشد.
اما از موضع سیاست در ایران ۵۰ سالانه پلید پهلوی سیاست مملکت بدون چون و چرا وابسته به غرب و آمریکا بود و بس.
از نظر اقتصاد و صنعت از معادن و منابع طبعی و ذخایر زیرزمینی از نفت گرفته تا کارخانجات و تولیدات و واردات و صادرات همه و همه زیرنظر مستقیم آمریکا و عمال خودفروخته او قرار گرفته بود. شب و روز تمامی منافع مردم مظلوم ایران را به غارت میبردند. به حدی که در اثر رکود تولیدات مواد قضایی اکثرا از خارج فراهم و در واقع ایران یک فروشگاه بزرگ بین المللی و وارد کننده و ۴۰ میلیون نفر ایرانی مصرف کننده و در اثر عدم توجه به زراعت و دامداری و مرکبات اکثر برادران روستائی از آبادیها کوچ مینمودند.
اما از نظر اخلاقی خیال میکنم در گذشته احتیاج به توضیح بیشتر ندارد. ملت شریف ایران به خوبی میدانند با علنی شدن فجایع و بیعفتی خلاصه دور شدن از مبانی اسلامی فسق و فجور و تعدی و تجاوز به حقوق و نوامیس و اموال دیگران به حد اعلا رسیده بود.
اما امروزه ایران امروز از نظر اجرای قوانین و فرمایشات بزرگان دینی و آزادی بیان و قلم و اجتماع در چارچوب قانون اسلامی و اساسی و انقلابی کشور نیازی به گفتار نداریم که چقدر دستورات انقلابی و مذهبی اجرا میشود. خوب شاهد این جریان هستیم. چون انگیزه و اساس انقلاب ما و ریخته شدن خون هزارن شهید پاک همه و همه بخاطر اجرای فرمان آفریدگار بوده و هست. که در تمامی شئون مملکتی الحمدلله عملی میشود. اگر نواقصی داشته باشیم به یاری سبحانی تکمیل خواهد شد.
اما سیاست امروز از اولین روز پیروزی انقلاب اسلامی فریاد همه افراد این ملت یکنواخت به صدا درآمد و اعلام نمودند نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی و با تصرف لانه جاسوسی آمریکا در تهران تا به امروز و با اخراج ۱۸ جاسوس شوری در تهران و در بهدر نمودن ایادی شرق و غرب و فراری و دستگیری عمال آنان عملا ثابت شد براینکه واقعا اساس سیاست ما همانا جمهوری اسلامی است و بس.
اما از حیث استقلال فرهنگی در گذشته به فرهنگ ایران ازنظر کتابهای درسی و نوع مربیان که در واقع فرهنگ ما ششدانگ در اختیار غرب و آمریکا بود نظر بیفکنیم اما امروز ملاحظه میکنیم که اکثر آموزگاران و استادان در دبستان و دبیرستان و دانشگاهها و مراکز آموزشی و کتابهای درسی همه و همه از همه اینها بوی اسلام و استقلال اسلامی با برنامههای صحیح و آموزنده و سازنده واقعی میآید.
اما از نظر صنعت و اقتصاد خدا را سپاسگزاریم که امروز چرخ صنعت و کارخانجات بوسیله مدیران مکتبی و متخصص و دلسوز با همکاری برادران کارگر عزیز ایرانی راه افتادهاند و در بخش تولیدات زراعی و مرکبات و دامداری و مواد غذایی به توسط برادران گرامی از کشاورزان تلاشگر پیش رفته و در واقع به دست توانای این بازوان اقتصاد و صنعت و تولید میخواهند ما را به خودکفایی و استقلال برسانند.
اما اخلاق و اجتماع امروزی مشاهده میشود انسانهای گذشته اکثرا عوض شده حقیقتا به انسان کامل مبدل شده که به توفیق خداوندی پس از جمهوری اسلامی نوعا از گناه و معصیت فاصله گرفته وسایل فساد و آلودگی برچیده شده، جوانان مردم دیروزی چنان به لطف الهی در پشت جبههها خدمتگزار به اسلام و مسلمین و مستضعفین و یا در جبهه جنگ تحمیلی بخاطر آزادی استقلال جمهوری اسلامی از حریم آن دفاع و با دشمنان اسلام و قرآن و ناموس و شرف میجنگند که بهتر از این هم به خواست خداوندی خواهیم بود. ناگفته نماند تمام این سعادت و نعمت بزرگ الهی که نصیب ملت ایران گردیده در اثر الطاف خفیه آفریدگار و دعا و توصلات مظلومین و محرومین و مبارزات دامنهدار روحانیت اصیل و متعهد و سایر طبقات متدین و با فداکاری لشگریان اسلام و مسلمین و همکاری صادقانه اتحاد و همبستگی مردم نجیب ایران به رهبریت حضرت امام عزیز به دست آمده انشاءالله قدر این موهبت بزرگ الهی را حفظ و حراست از این نعمت عظمی را بال جان و دل نگهداری و در برابر فشارهایی که از سوی ابرجنایتهای شرق و غرب و عوامل نفوذیش بر ما وارد میشود با صبر و تحمل ایستادگی خواهیم کرد.
سخنی با مسئولین محترم ، مردم جهان میدانند که زمام امور جمهوری اسلامی بوسیله سه برادر عاقل و عالم و آگاه و دلسوز یعنی قضایی اجرایی و مقننه به سرپرستی یک پدر عظیم الشان و حکیم و دانشمند عالم و عامل و سیاستمدار در ایران جا افتاده و پیش میرود. سه برادر توجه دارند و بقاء و موقعیت آنان در اداره امور این مملکت نیاز به چند موضوع دارد که جسارتا و تذکرا بدان اشاره میشود.
۱. همیشه رضامندی آفریدگار و پاداش کیفر او را درنظر داشته باشند.
۲. به فرمایشات پیامبرگونه پدر بزرگوار، امام عزیز همیشه توجه و عمل نمایند.
۳. در فکر عمل در اجرای قانون اساسی باشند نه روابط.
۴. تصفیه و پاکسازی افراد غیرصالح از اطراف خویش و زیرنظر مسئولین مربوطه.
۵. رسیدگی کامل به توزیع مایحتاج ضروری و عمومی مردم که به وسیله دولت تقسیم میشود. تلاش ما در تمام کشور در بین مردم خاصه در روستاها و محرومین بطور عادلانه توزیع گردد.
۶. رسیدگی دقیق و کامل به درخواست مشروع کارگران و خدمتکارن، کشاورزان و مستضعفین و طبقه پائین و رفع مشکلات و نیازمندیهای آنان.
۷. توجه بیشتر به شکایت واقعی مراجعه کنندگان و برخورد صادقانه و دوستانه مسئولین محترم اجرایی و قضایی با آنان و حل و فصل سریع و قاطع نسبت به این موضوعات در نتیجه با عملکرد به اینگونه پیشنهادات و نظایر آن میتوانیم صداهای مسموم کننده شرق و غرب و وابستکان داخلی و خارجی آنها را که میخواهند با ایجاد ناراحتی و نارضایتی داخلی مابین صفوف مردم همیشه در صخنه چند دستگی و بد بینی و نفاق بیندازند در نطفه خفه کرده و گذشته ملت آگاه میدانند که سمپاشیها و گرفتاریهای دروغین آنان روی علاقه و خیرخواهی نبوده و نیست ولی با این حال عنایت به مطالب عرضه شده خواهند نمود. مضافا بر اینکه بر اکثر مردم انقلابی ایران روشن است اگر دولتی غیر از دولت فعلی با شرایط جاری مملکت در راس امور کشوری بودن بهتر از اینها با کم و زیاد نمیتوانستند توفیق خدمت گزاری بیشتری بدست آورند. مگر خدای ناکرده یک دولتی باشد که باز مثل سابق روابط شرق و غرب را با بازگشایی دروازههای بندرها و گمرکات دوباره ایران را بازار جهانی قرار دهند که این هم مسلم به فضل سبحانی عمل نخواهد شد و آن آرزو را فرصت طلبان و وابستگان غرب و شرق به گور خواهند برد.
تذکراتی چند به مسئولین عزیز درباره حوزه انتخابیهام. مکرر درباره حد استور پیشنهادات سازنده و مرضیالطرفین که به نفع استان گیلان و زنجان و میانه میباشد در جلسات متعدد بوسیله نمایندگان محترم استان زنجان و میانه ، استانداران محترم آذربایجان شرقی و زنجان و سایر مسئولین ذیربط به عرض رسانده ولی متاسفانه تاکنون توجه کامل از طرف وزارت نیرو نشده و گفته شده که ما هیچگونه مخالف سد نبوده و نیستیم. بلکه موافق سد هستیم. ولی در کیفیت محل آن اختلاف نظر داریم. بطوریکه سدهای ایدغموشی و شمبا و غیره را اگر ایجاد نمایند به نفع سه استان و آنچه به نظر میرسد از رسوب گیری به سفیدرود مسلم تامین خواهد شد. و از آوارگی ۳۰ یا ۲۰ هزار نفر از ۱۳ آبادی و ویران شدههای روستاهای زرخیز میانه و با تمام ضایعات و توابع آثار آن که زیرآب میروند از ۵۰ هزار هکتار زمین مزروعی و تاسیسات و غیره با ایجاد سدهای یادشده مسلم در امان و به نفع سه استان خواهد بود. از وزارت محترم صنایع سنگین درخواست میشود از معادن دست نخورده و غنی میانه از کائولین و سرب و پرلیت و زغال سنگ و نمک معدنی بسیار عالی و غیره با ایجاد کارخانههای لازم استفاده و بدین وسیله نیازمندیهای کشور را فراهم و به سوی خودکفایی گام بردارند. (رئیس ـ وقتتان تمام است) بلی از وزارت محترم راه در تکمیل راه سراب به میانه ، میانه به ترکمنچای، راه فومن به میانه، راههای اصلی و فرعی کاغذکنان کلهبوز و اوچتپه و میدان داغی به خلخال و ایجاد پل گردلانی روی قزل اوزن و ایب غموشی اقدام عاجل بنمایند.
از وزارت محترم کشاورزی درباره تامین و رفع نیازمندیهای برادران گرامی کشاورزان اعم از تسمه وسایل تراکتور و غیره فراهم نمایند.
از مسئولین گرامی درباره ایجاد مدارس ، حمام ، آب لوله کشی، برق رسانی روستاهای محروم و دورافتاده توجه بیشتر مبذول دارند.
از وزارت محترم نیرو درخواست میشود با ایجاد سدهای محلی در بخشهای ترکنچای، کلهبوز و ایشلر و اطراف آن اقدام نمایند.
در پایان از وزارت محترم کشور و راه درباره ترمیم پل سیل برده جاده میانه که دیروز اتفاق افتاد که حدودا در ۱۰ یا ۱۲ کیلومتری میانه قرار گرفته اقدام سریع بعمل آورده تا رفت و آمده مسافرین برقرار گردد. متشکرم.
لینک نطق مجلس:
http://www.ical.ir/index.php?option=com_mashrooh&view=session&id=472&Itemid=38
لینک اصلی:
آشنائی با نمایندگان مجلس میانه ـ قسمت چهارم: حجه الاسلام والمسلمین سیدسجاد حججی (vom.ir)