آشنایی با نمایندگان مجلس میانه؛ قسمت سوم: محمود طلوعی
محمود طلوعی معروف به استاد محمود طلوعی از مفاخر شهرستان میانه و نماینده دوره 23 مجلس شورای ملی در آبانماه سال 1309 شمسی در شهر میانه متولد شد. تحصیلات دوره ابتدائی را در زادگاه خود سپری کرد و برای تحصیلات متوسطه وارد دارالفنون تهران شد. پس از موفقیت در آزمون ورودی وارد دانشگاه تهران شده و مدرک کارشناسی خود را در رشته زبان و ادبیات فرانسه دریافت کرد.
استاد محمود طلوعی سردبیر هفته نامه معروف “خواندنیها” كار خود را با مترجمى در مطبوعات آغاز كرد و خیلى زود توانست از مفسرین سیاسى و مترجمین ممتاز شود. رشد مطبوعاتی او بسیار سریع بود. ایشان علاوه بر انتشار تفسیرهاى خود درباره سیاست جهان كه در خواندنیها چاپ مىشد، در رادیو و تلویزیون هم برنامه سیاسى اجرا مىكرد. طلوعی در سال 1350 شخصاً مبادرت به انتشار ماهنامه “مسائل جهان” كرد و چندین سال آن را مرتباً انتشار داد.
عاقلی در کتاب ” شرح حال رجال سیاسی و نظامی” درباره او می نویسد: “محمود طلوعی ، مشاور عالی وزارت دارائی ، در جوانى وارد وزارت فرهنگ شد. مدتى دبیر دبیرستانها بود، بعد شغل ادارى گرفت و به وزارت دارائى انتقال یافت. اولین شغل او در وزارت دارائى، مشاور وزیر بود ولی بعداً مدیركل روابط عمومى وزارت دارائی گردید. ”
محمود طلوعی در سال 1350 و در 41 سالگی در انتخابات دوره 23 مجلس شورای ملی از حوزه میانه و از طرف حزب ایران نوین كاندیداى شهر میانه شد و از طریق شهرستان میانه به عنوان نماینده مجلس شورای ملی وارد مجلس شد. طلوعی در این دوره ۲۶۷۸۴ رأی از مجموع ۲۷۱۰۳ رأی میانه را کسب کرده بود.
بعد از اتمام دوره 23 مجلس ملی باز به وزارت دارائى برگشت و به عنوان مشاور وزیر دارائی به فعالیت پرداخت.
تسلط کامل استاد به پنج زبان ترکی آذربایجانی، ترکی استانبولی، فرانسوی، انگلیسی، عربی و فارسی باعث موفقیت چشمگیر او در امر نویسندگی، تحقیق و ترجمه شد طوریکه غالب تألیفات و ترجمه های استاد اکنون به عنوان مرجع تحقیق و مرجع تدریس مورد استفاده محققین و محصیلن می باشد. کتابهای منتشر شده استاد محمود طلوعی در حدود 100 جلد کتاب مرجع و تحقیقی می باشد که تعدادی از آنها دارای چندین مجلد هستند.
طلوعى که یکی از برجسته ترین نویسندگان ایران خصوصاً در زمینه تاریخ و سیاست بوده است، مدتى نیز عضو هیئت نمایندگى ایران در اوپك بود.
محمود طلوعی در 35 سالگی نخستین کتاب خود را پس از سفر به آمریکا با عنوان “چهره واقعی آمریكا” منتشر کرد كه در آن به معرفی و بیان نقاط مثبت و منفی آمریكا پرداخته بود اما مورد دلخوری سفیر آمریکا شده بود.
استاد محمود طلوعی در شامگاه 29 مرداد 1394 با تصادف یک موتورسیکلت در خیابان جردن تهران درگذشت و در قطعه نام آوران بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
ذیلاً تعدادی از تألیفات و ترجمه های استاد را ذکر می کنم:
- هفت پادشاه ؛ ناگفته ها از زندگی و روزگار سلاطین قاجار
- یالتا یا تقسیم جهانی
- نبرد قدرتها در خلیج فارس
- نابغه یا دیوانه؟ ناگفته ها درباره صادق هدایت
- معماهای تاریخی: رازهای ناگشوده در تاریخ معاصر ایران
- مصدق در پیشگاه تاریخ
- کاترین کبیر
- فرهنگ جامع سیاسی
- غولهای قرن
- تاریخ مصور قرن بیستم
- زنان در ایران باستان
- دانشنامه تاریخ
- آئینه تاریخ
- افول و سقوط امپراطوری ساسانی
- بازنگری تاریخ ایران از عهد باستان تا امروز
- بازی قدرت
- پیوستن و گسستن
- چهره واقعی علم
- خواندنی های تاریخ
- زنان نامدار
- بازی قدرت
- از لنین تا گورباچف